Multiconsult og Jacobs skal utrede norsk leverandørnæring for kjernekraft

Multiconsult og Jacobs skal i fellesskap utrede hvilke norske virksomheter som kan utgjøre en del av leverandørnæringen for mulige fremtidige norske kjernekraftverk. I tillegg skal Multiconsult og Jacobs identifisere hvilke typer utstyr og tjenester som må importeres, samt tilhørende utenlandske leverandører. De skal også beskrive relevante tekniske standarder som leverandører må overholde.

Kartleggingen skal gjøres på vegne av Halden Kjernekraft AS, som del av et oppdrag som forøvrig omfatter å utarbeide en plan for konsekvensutredning og andre milepæler i arbeidet med å utrede et kjernekraftverk i Halden.

Daglig leder Håvard Kristiansen i Halden Kjernekraft uttaler:

Vi er veldig fornøyde med å ha valgt Multiconsult og Jacobs til denne oppgaven. Multiconsult har bred kjennskap til norsk leverandørnæring og kraftbransje, mens Jacobs har rik erfaring fra nyetablering av både små modulære reaktorer og større kjernekraftverk i Europa og Storbritannia.

    Vi har allerede vært i kontakt med flere norske virksomheter som kan levere varer og tjenester til kjernekraftverk, og nå ser vi frem til å få et mer systematisk og helhetlig faktagrunnlag. Jeg oppfordrer norske virksomheter som har levert produkter og tjenester til kjernekraftverk, eller som ønsker å undersøke mulighetene for det, til å ta kontakt.

    Om Halden Kjernekraft AS:

    Halden Kjernekraft AS ble i 2023 opprettet av Østfold Energi, Norsk Kjernekraft og Halden kommune, med formål om å utrede muligheten for produksjon av strøm og varme fra et kjernekraftverk i Halden.   Selskapet skal ​i første omgang ​utføre utredninger og kartlegginger som beslutningsunderlag for et eventuelt neste steg.

    Om Multiconsult:

    Multiconsult er et ledende norsk ingeniør- og arkitekturselskap. Med nærmere 3500 høyt kompetente medarbeidere fordelt på sterke fagområder kan Multiconsult påta seg de mest komplekse prosjektene markedet har å tilby. Med røtter tilbake til 1908 har selskapet hatt en sterk innvirkning på Norges utvikling og økonomiske vekst. Selskapet tilbyr multifaglig rådgiving, design, prosjektering, arkitektur, prosjektoppfølging, ledelse, verifikasjon og kontroll – både nasjonalt og internasjonalt.

    Om Jacobs:

    Jacobs er et fremoverlent teknologiselskap som tilbyr et komplett spekter av profesjonelle tjenester, inkludert rådgivning, teknisk, vitenskapelig og prosjektleveranse for offentlig og privat sektor.

    Jacobs leverer bransjeledende ingeniørfag, prosjektledelse, aktivabehandling, vitenskapelig forskning og konsulenttjenester til kunder i kjernefysisk sektor engasjert i nybygg, kraftverksdrift, små modulære reaktorer, fusjon, dekommisjonering, avfallshåndtering og kjernefysisk fremdrift.

    “I samarbeid med Multiconsult vil vi gi en objektiv, saklig gjennomgang for å hjelpe Halden kjernekraft med å ta en velinformert beslutning om hvorvidt kjernekraft kan bidra til å løse fremtidens energibehov,” sa Jacobs visepresident Andy White.